Preskočiť na obsah

Taká malá propaganda

  • by

Pred voľbami nie je nič lepšie, ako si spomenúť na roky končiaceho mečiarizmu a oživiť si metódy mediálneho masírovania krajiny kapustovinami (Kapusta kandiduje za SNS!) či reláciami Ako ďalej pán premiér alebo Fašírka. Skvostne sa v dokumente Taká malá propaganda režiséra Mareka Kuboša v roku 2001 o tom rozhovoril jeden z protagonistov podsúvania mečiarovských „ideí“ Jozef z Oravy. Režisér o filme a vtedajšej a dnešnej manipulácii povedal pár zaujímavých postrehov. Je neuveriteľné, ako s dokumentom zaobchádzala STV za tie roky a aj to, že ani dnes sa nemôže úplne legálne premietať, lebo práva na brutálne šoty HZDS (Voľťe srdcom napr.) nikto nepustí. Kto ich má? „Flašík?

Druhým autorským Kubošovým filmom bol HLAS 98. Je to hra na to, že pár týždňov pred voľbami 98 autori obvolávali známych s tým, že sú z HZDS a ak ich budú voliť, budú mať výhody. Reakcie sú zaujímavé (respondenti boli neskôr s „hrou“ oboznámení). Veľa to o tej dobe vypovedá.

Dnes nám Fico ponúka možno kus sofistikovanejšiu „nykodímovskú“ propagandu. Funguje v dobe oveľa „informovanejšej“ ako rok bol rok 1998 podobne úspešne.

Plepo

(Visited 60 times, 1 visits today)