Preskočiť na obsah

Diskusia s Matúšom Kostolným o žurnalistike

  • by

Matúš Kostolný je v súčasnosti šéfredaktor novovzniknutého Denníka N. Vyštudoval žurnalistiku a od prvého ročníka vysokoškolského štúdia pracoval v denníku SME až do októbra 2014, kedy denník SME bol odkúpený finančnou spoločnosťou Penta, kedy už ôsmy rok pôsobil ako šéfredaktor denníka. V tejto situácii sa rozhodol po 20 rokoch opustiť SME, pričom ho nasledovalo asi 50 redaktorov, vrátane jeho zástupcov. Založili nový projekt – Denník N. Zatiaľ sa novému denníku pomerne darí a zatiaľ vidí svetlú budúcnosť aj napriek ťažkým začiatkom.

Do denníka SME vstupoval kvôli vysokoškolskej praxi, kde sa pôvodne hlásil do oblasti kultúry, ale bol priradený do oblasti zahraničia. Zodpovednosť vo funkcii šéfredaktora opísal stručne ako „všetko a nič“, pretože nie je možné aby šéfredaktor kontroloval všetky články, ale musel sa spoliehať na ľudí okolo neho, pričom zodpovednosť za zverejnené články ostávala na ňom samotnom. Práca šéfredaktora spočívala najmä v komunikácii – v komunikácii s vydavateľstvom, so zamestnancami ale aj čitateľmi. Práca v denníku ho napĺňala z dôvodu protimečiarovskej orientácie denníka v 90-tych rokoch. Na práci ho ďalej fascinovala nezávislosť, ktorú ako novinár potreboval cítiť. Istotu takejto nezávislosti prestal cítiť práve v októbri 2014. Zaujímavosťou je, že pôvodný názov nového denníka mal byť STENA – v nadväznosti na niekdajší denník SMENA ale malo to symbolizovať aj akúsi stenu proti oligarchom. Napokon to však kvôli obsadenej doméne nebolo možné a tak zvolili názov Denník N, ktorého názov mal symbolizovať nezávislosť. Odvážny čin na ktorý sa podujal pri tvorbe denníka bol o to ťažší, pretože vedel o tom akým spôsobom dopadli podobné prípady v okolitých krajinách – v Českej republike alebo v Maďarsku, kedy sa novým projektom nepodarilo dosiahnuť svoje ciele.

Naše pozvanie náš hosť prijal sľveľkou radosťou, nakoľko o našom spolku počul už predtým,  než sme ho pozvali a dokonca aj niektorých členov pozná. Ďalším dôvodom pre ktorý sa tešil na spoločnú diskusiu bol ten, že mnohí ho označujú ako liberálneho novinára, k čomu sa aj on sám hlási a preto bol rád, že sa môže porozprávať aj s členmi katolíckeho spolku. My mu ďakujeme za čas strávený s nami a prajeme veľa úspechov a šťastia v živote.

Legio

(Visited 74 times, 1 visits today)