Preskočiť na obsah

Návšteva galérie Nedbalka

Bratislava má od jesene 2012 sprístupnený skvost, ktorý musí potešiť každého milovníka umenia a ktorý sa určite rýchlo dostane do top 10 najzaujímavejších miest v hlavnom meste. Galériu Nedbalka za Starou tržnicou na Nedbalovej ulici. „Utajená“ prístavba staršej klasicistickej budovy získala v r. 1995 architektonickú cenu D. Jurkoviča. Banka, ktorá ju využívala, však nebola schopná krásu interiéru využiť. To sa podarilo až zriadením súkromnej galérie slovenského umenia 20. storočia, za ktorou stojí jeden zo zakladateľov firmy ESET a viacerí zberatelia. Na štyroch poschodiach excelentne vynovenej a pre verejnosť znovuobjavenej stavby si môžeme prezrieť diela najvýznamnejších umelcov nášho regiónu. A to diela nie hocijaké, ale poväčšine ich najreprezentatívnejšie.

Najvyššie poschodie patrí prelomu 19. a 20. storočia. Dominuje mu viacero špičkových diel L. Mednyánszkeho. Okrem tohto barda tu sú D. Skutecký či A. Jaszusch. Asi najsilnejšie je tretie poschodie, venované slovenskej výtvarnej moderne. Zastúpené mená umelcov ako M. Benka, Ľ. Fulla, V. Hložník, C. Majerník, J. Alexy, M. Galanda a ďalších netreba predstavovať. Vstupu dominuje nezvyčajne veľké plátno Z. Palugyaya z dvadsiatych rokov s traktorom ako ústredným motívom, pre autora veľmi netypickým. Výnimočnej skupine, ktorá si zvolila meno „galandovci“, patrí druhé poschodie. Jej zakladateľ V. Kompánek je prítomný okrem malieb aj svojimi typickými drevenými plastikami. Okrem neho zaujme pekný výber z prác A. Barčíka, R. Krivoša či M. Laluhu. Na prvom poschodí nájdeme vekovo najmladšie obrazy súčasného umenia, aj keď dominujúce dielo M. Dobeša z rokov šesťdesiatych už dávno patrí medzi klasiku. Kurátori k nemu pridali L. Gudernu, E. Zmetáka, J. Jakobyho či J. Ilavského, ktorého veľkorozmerný modrý Don Quijote je pre mňa osobne vrcholom celej galérie. Prízemie budovy sa využíva na meniace sa výstavy. Momentálne je tu nainštalovaný prierez tvorby sochára J. Rusňáka Bioformy. 

Bratislavské galérie majú v Nedbalke silného spoluhráča. Učitelia (nielen) výtvarnej výchovy z celého Slovenska zas námet na (povinnú) exkurziu s deťmi. Bratislavskí bedekristi a propagátori mesta musia rýchlo toto miesto zapísať zlatými písmenami do svojich materiálov. Je z viacerých uhlov pohľadu nad slovenské pomery dobré. Nedbalku vedie príjemná a fundovaná riaditeľka K. Müllerová, ktorá nás „svojou“ galériou previedla. 

Za zorganizovanie výnimočného kultúrneho zážitku chválime Ambra. 

A galériu treba navštíviť ešte mnohokrát. 

Plepo

(Visited 307 times, 1 visits today)

1 názor na “Návšteva galérie Nedbalka”

  1. Veľmi osviežujúca bola aj rýchla exkurzia v oproti sídliacej predajni bižutérie, ktorú vlastní Mikiho rodina. Majiteľ nám v skratke priblížil niekoľkostoročnú históriu výroby bižutérie v severočeskom Jablonci n/N.a jeho bezprostrednom okolí, čo je isto iste svetová rarita. Čo sa všetko môže človek dozvedieť o kráse skla!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *