Preskočiť na obsah

Treba zaútočiť na Irán? Debata s doc. Jozefom Klavecom

  • by

Vo štvrtok 3. mája 2012 sme medzi nami privítali doc. Jozefa Klaveca, PhD. z Katedry politológie FiFUK, odborníka na medzinárodné vzťahy a terorizmus. Téma diskusie bola nanajvýš aktuálna: „Treba zaútočiť na Irán?“

Doc. Klavec nám na začiatku debaty ozrejmil historické reálie tohto regiónu. Pozreli sme si dokumentárny film, mapujúci irácko-iránsky vojnový konflikt, ktorý mal zásadný vplyv na dnešnú situáciu. Podľa Klavca stredná a mladá generácia Iráncov sa čoraz nástojčivejšie stavia proti nadvláde konzervatívnych islamských duchovných. Väčšine obyvateľov islamskej republiky nevyhovuje súčasný duálny politický systém, s faktickou vládou v rukách takzvanej Rady duchovných strážcov pod vedením ajatolláha Chameneího, pričom prezident Ahmadínedžád (aj keď, čo sa týka fanatizmu, za radou v ničom nezaostáva) má obmedzené právomoci. Súčasný Irán sa podľa Klaveca ponáša na fašistické Nemecko, kde tiež svojho času panovalo dvojvládie, pričom iránske revolučné gardy možno prirovnať k vtedajším jednotkám SS. Iránci sú, podobne ako Nemci, starobylý a hrdý národ s bohatou históriou, ktorá siaha hlboko do predislamských čias. Súčasný stav islamskej diktatúry sa dá chápať ako podobne prechodný jav, akým bol nemecký fašizmus. 

Hrozbou pre ostatný svet je dnes iránsky jadrový program. Izrael a západné veľmoci podozrievajú islamskú republiku, že sa snaží vyrobiť jadrovú zbraň. Teherán to však popiera a trvá na mierovom zameraní svojho nukleárneho programu. Izrael už viackrát naznačil, že v súvislosti s Iránom nevylučuje žiadne možnosti vrátane vojenského zásahu proti iránskym jadrovým zariadeniam. Rusko varovalo, že útok proti Iránu by mal katastrofálne následky a zdôraznilo, že krízu treba riešiť diplomaticky.

Bola to inšpirujúca debata.

Nikefor

(Visited 158 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *