Preskočiť na obsah

Stretnutie s pátrom Karolom Gottschalkom Lovašom, O. Praem.

Marcová debata s  pátrom Gottschalkom Karolom Gottschalkom  Lovašom, O. Praem., bývalým známym reportérom a politickým komentátorom Rádia Twist, dnes mníchom – premonštrátom sa uskutočnila v uvoľnenej atmosfére Spirit of Wine. Najskôr účastníkom senior Nikefor predstavil SKAS Istropolitan (boli sme v menšine, medzi hosťami bola aj známa moderátorka TV debát Marta Jančkárová). Následne sa v civilnom trendy oblečení ujal slova páter Gottschalk (z nemčiny „Boží šašo“) na tému „Neslobodný človek, karikatúra Boha“. Pre úplnosť, Gottschalk bol zároveň aj prvý premonštrátsky mních, ktorý prišiel do  kláštora v Želive v 12.st. Páter naozaj najviac zdôrazňoval slovo sloboda vo vzťahu k Bohu, prežívaniu viery a vôbec podstate bytia. Z desiatok myšlienok vyberáme tie najzaujímavejšie, nabádajúce na reflexiu:

–         Boh miluje aj diabla …lebo je Jeho stvorením

–         Iba veriť nestačí—diabol tiež verí (a vie)

–         Modlitba má byť osobná, jej najvyššou formou je ticho.

Páter Karol následne hodnotil viaceré diela kinematografie a umenia, pričom osobitne vyzdvihol myšlienkový odkaz Formanových filmov, najmä Ľud vs. Larry Flint či Goyove prízraky, knihu Chatrč, ba dokonca i odkaz Schmidlinovej Kitty (karikatúru pápeža Benedikta XVI.) a niektorých Saudkových fotografií.

Po 2. Vatikánskom koncile je už jasné, že nebo nie je len katolícke. Páter Karol sa pozitívne vyjadril o ekumenizme či zavedení národných jazykov do bohoslužieb, „čoskoro“ (v intenciách dejín Cirkvi za pár desaťročí) predpovedá zdobrovoľnenie celibátu či umožnenie uzavretia druhého cirkvou uznaného vzťahu vzhľadom na alarmujúco vysoký počet rozvedených, ktorým treba dať šancu v Cirkvi.

Podstatou Boha ako Trojice je vzťahovosť a práve tá nám má brániť posielať do pekla moslimov, diktátorov a pod., teda ľahko súdiť. Odmena veriaceho je práve v tom, že je veriaci. Mať ďalšie očakávania voči Bohu je nenáležité. Aj Cirkev potrebuje odpustenie, keďže je dejinná bytosť (ako aj my). Porovnávali sme teologické myslenie v Čechách a na Slovensku, na Slovensku často odpíšeme/odvoláme/resp. pošleme do exilu (ideového ) oponenta v diskusii ešte predtým než sa stihne vyjadriť – teologická diskusia tu bohužiaľ nie je zabehnutou tradíciou. Náznaky proroka bolo napriek tomu vidieť u Rudolfa Dilonga už v roku 1936 v útlej knižočke Mladosť z očistca, ktorú páter venoval do spolkovej knižnice.

inofíciu si páter s pár „skalnými“ zaspomínal na svoje novinárske príhody ako rozhovor u Biľaka či sympatia od Mečiara. Bol to mimoriadne inšpiratívny večer, na ktorý dlho nezabudneme.

Martin T.

(Visited 266 times, 2 visits today)

2 názory na “Stretnutie s pátrom Karolom Gottschalkom Lovašom, O. Praem.”

  1. erratum: správne má znieť „druhého cirkvou uznaného vzťahu“, termn druhé cirkevné manželstvo je logický nezmysel

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *