Preskočiť na obsah

Koho voliť?

Otázka nie nepodobná Timravinej „Za koho ísť?“. Pravicové strany rozvratom nádejnej koalície mnohých znechutili. No voliť treba, lebo Fico. Navyše sú na kandidátkach „normálnejších“ strán ľudia, ktorí si „krúžok“ zaslúžia, keďže vieme, že si v súkromnom aj verejnom živote ctia štyri dôležité princípy religio, patria, scientia a amicitia. Na kandidátke SDKÚ-DS je takýmto človekom Martin Fedor (č.7), v KDH sú to Tibor Hlavatý (č.44) a Mikuláš Krippel (č. 108) a u Obyčajných ľudí Albert Otruba (č.60) a Benedikt Trnovec (č.98). Všetkým prajeme úspech. Nižšie prinášame rozhovor s Albertom Otrubom.

Rozhovor s kandidátom do NR SR za zoskupenie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti  Ing. Albertom Otrubom, PhD. (č.60).

P: Albert, dlhé roky si sa pohyboval okolo KDH, no nikdy si nekandidoval. Prečo si sa rozhodol práve teraz a práve pre „Obyčajných ľudí“?

A: Mám taký silný pocit, akoby sa z politiky vytrácala dynamika. Akoby to celé bolo už len o kšeftoch a kšeftíkoch. Nechcem, aby skupina nenajedených politikov zadlžovala spoločnosť, v ktorej budú raz žiť moje malé dcéry a ostatné dnešné deti.

P: Bol si niekoľko rokov asistentom europoslankyne Záborskej, takže Brusel a EÚ poznáš aj „zvnútra“. OĽ sa však profilujú oveľa euroskeptickejšie, než KDH. Aký je Tvoj pohľad na budúcnosť Únie a rolu Slovenska v ňom?

A: KDH bolo veľmi euroskeptické, keď tam ešte bol Palko. Za Figeľa sa KDH do EÚ znovu zaľúbilo. Podľa mna je EÚ najväčší mierový projekt v histórii Európy. Mieru dnešnej politickej integrácie by som už nezvyšoval.  Myslím si, že projekt eura bol unáhlený a realizoval sa v stave nekritickej eufórie. Nemecko a Francúzsko dnes hasia požiar, ktorí sami zakladali, keď beztrestne prekračovali sebou navrhnuté horné hranice rozpočtových deficitov. Mám pocit, že dnešná kríza je zo značnej časti len o psychológii.  

P: Ak by si bol v pozícii poslanca v októbri 2011 pri hlasovaní o eurovale, po ktorom padla vláda, ako by si hlasoval Ty?

A: Spojenie hlasovania bolo veľkou chybou. Bol to tiež prejav politickej nezrelosti a naivity Ivety Radičovej. Zároveň považujem za politickú neokrôchanosť najhrubšieho zrna kroky Mikuláša Dzurindu, ktorý nechal padnúť vládu, aby sa zbavil politickej konkurentky v strane.  Ja by som určite zdvihol ruku proti spojeniu hlasovania o eurovale a dôvere vlády.

Euroval je nešťastne spolitizovaná záležitosť. Je to vlastne taký Európsky menový fond, ktorý požičiava peniaze krajinám, ktoré potrebujú pôžičku. Podobne funguje Medzinárodný menový fond, ktorý požičiava krajinám po celom svete a nikto nenarieka. Takisto tam prispieva aj Slovensko.  Ja by som hlasoval za euroval.

P: Si inžinier ekonómie. Mohol by si sa sám zaradiť do pomyselných škatuliek „pravica, ľavica, stred“ z pohľadu Tvojich ekonomických preferencií?

A: Určite pravica. Štát má dohliadať na dodržiavanie zákona, pravidiel. Má dohliadať na základné smerovanie krajiny, ale nemôže robiť pestúnku.

P: Si praktizujúci katolík, s manželkou lekárkou máte dve dcéry. Čo si myslíš o registrovaných partnerstvách? Si za adopciu detí homosexuálnymi pármi?

A: Keď to zoberieme z rýdzo praktickej stránky, očistenej od všetkých ideologických nánosov,  má rodina dodávať pre štát budúcich daňových poplatníkov a štát ju za to podporuje. Štát má rád platcu dane a ešte radšej veľa platcov dane. Čiže z logiky veci som proti registrovaným partnerstvám.

P: V poslednej dobe sa roztrhlo vrece s policajnými informáciami o zadržaní množstva „páchateľov“ s malým množstvom konope (marihuany). Sú podľa Teba títo ľudia zločinci alebo obete nezmyselnej kriminalizácie?  Si za dekriminalizáciu konope?

A: Proti sebe stoja dva názory. Na jednej strane je realitou, že naše stredné školy sú plné potencionálnych kriminálnikov, ale sú tu názory lekárov a odborníkov, že marihuana môže byť len predizba k tvrdšiemu tovaru, kde hrozí ťažká závislosť. Podčiarknuté a zrátané: som proti dekriminalizácii marihuany.

P: Okrem toho, že podnikáš v oblasti reklamy, „robíš aj do umenia“. Dokonca si v Guinessovej knihe rekordov. Môžeš o tom v skratke povedať niečo viac?

A: Fotografujem. V Guinessovej knihe rekordov máme s Robom Kočanom najväčšiu fotografiu na svete, vyrobenú klasickým spôsobom. V popradskej Elektrárni sme celú noc máčali obrovské kotúče fotopapiera v kadiach s vývojkou a ustalovačom.  Bol koniec októbra, dosť chladno. Dodnes, keď si na to spomeniem, sa trochu zozimí. V poslednej dobe ma fascinuje tvoriť s mojou o štyridsať rokov mladšou dcérou Terezou. Mali sme aj spoločnú výstavu  „VRTOCHY: 43 featuring 3“.

P: Čo ťa v poslednej dobe najviac zaujalo či pozitívne oslovilo?

A: Pokroky našej 4-ročnej Nataši pri výslovnosti „r“.

P: A teraz skratkovite: 

Tvoj najobľúbenejší spisovateľ:

A: Gilbert Chesterton, Woody Allen, Ephraim Kishon, Rudolf Sloboda.

kniha:

A: Chesterton: Ohromné maličkosti.

historická osobnosť:

A: Moja stará matka.

spevák či kapela:

A: Každý deň je ako celý život, ráno je mladosť, prechádza do obedovej zrelosti a končí v nočnej únave.  Doobeda mám rád niečo punkrockoidné ako Zóna A, Slobodná Európa alebo Gogol Bordello, čo dodá energiu na celý deň,  ale k večeru ocením Neřez alebo bossa novu Getz & Gilberto.

miesto na Slovensku:

A: Končitá v Zázrivej.

kostol v Bratislave:

A: Mám veľmi rád kapucínsky kostol. V poslednej dobe chodíme aj kvôli deťom a mladej atmosfére do UPC v Mlynskej doline, ale na Troch kráľov som dostal strašnú chuť si zaspievať vianočné koledy pri organe. Sakrálny priestor so svojimi storočiami premodlenými múrmi je nenahraditeľný. 

Ďakujem za rozhovor.

Plepo

(Visited 270 times, 1 visits today)

2 názory na “Koho voliť?”

  1. Albert, kriminalizovať akúkoľvek rastlinu je holý nezmysel. Veď si len spomeň:

    Tu Boh povedal: „Zem, vyžeň trávu, rastliny s plodom semena a ovocné stromy…podľa svojho druhu na zemi.“ A stalo sa tak. A Zem vyhnala trávu a rastliny s plodom semena podľa svojho druhu i stromy, prinášajúce ovocie, v ktorom je ich semeno podľa svojho druhu…. A Boh videl všetko, čo urobil, a hľa, bolo to veľmi dobré. (Gn 1.11-31).

    Toto platí aj o konope. Bohužiaľ nezmysel kriminalizácie, ktorý je výplodom hrozného 20. storočia, politici nemajú „gule“ zrušiť. Ale možno im ide o ľahké získavanie policajných „čiarok“ do štatistík za boj s „kriminalitou“ alebo o pochybnú „ochranu mládeže“. Hm, hm… Ale inak Ti držím palce. P

  2. Plepo, vyborny članok a pekne otazky.

    Mám trošku malý názor na dekriminalizáciu marihuany, skúsim len urobiť paralelu s tabakom. Verím, že by po dekriminalizácii došlo k rovnakému stavu ako s fajčením. Najskôr by aj tak štát uvalil na ňu dane, aby zisky čo maju dnes vietnamci a ostatní priekupníci išli do štátnej kasy a potom o pár rokov by sme zaplatili 10x tolko na liečbu trosiek na psychiatriach a inych ustavoch. Len málo ľudí má mieru, chýba im morálka a vnútorný hlas Boha, aby boli pokorny a nie pyšný, že im sa nič nestane.

    Nehovoriac o paralele marihuany a alkoholu… možno by to bolo na samostatný článok, možno ako typ pre teba Plepo, skúsiť pozvať psychiatra alebo čku na túto tému, aby povedala o realite a praxi…

    Samo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *