Preskočiť na obsah

S Miroslavom Trnkom nielen o antivíroch

Na spolkovej debate sme mali možnosť privítať zakladateľa a spolumajiteľa spoločnosti ESET pána Miroslava Trnku. Podelil sa s nami o svoje skúsenosti z IT biznisu, filantropie i hudby. Jeho nadšenie pre výpočtovú techniku siaha do detstva, ktoré prežil v Trnave. Už vtedy sa zaujímal o „oživovanie neživých“ vecí. Toto svoje kreativistické úsilie nakoniec uplatnil pri oživovaní počítačov, ktoré napadli programy spôsobujúce nežiaduce úkony. Keďže mal pri náprave takto spôsobených chýb lekárske pocity, tak nazval procesy vedúce k odstraňovaniu týchto programov lekárskou terminológiou, ktorá sa vo všeobecnosti ujala. Aj svoj prvý antivírový program nazvali spolu s ďalším nadšencom lekársko-seriálovo: Nemocnica na okraji disku – NOD. Technologicky išlo už vtedy o špičkový program, ktorého komerčný úspech bol spojený s vlastnoručnou výrobou produktu – balením diskiet a jeho distribúciou.

Za veľký prínos pre ďalšie fungovanie spoločnosti považuje odborník na boj s vírusmi návštevu u koncového zákazníka. „Ja si dobre pamätám plač ľudí, ktorým vírus zničil ich niekoľkoročnú prácu. Takúto skúsenosť dnes niektorí moji mladší kolegovia nemajú a preto sa im snažím zdôrazňovať, že v našej branži ide v neposlednom rade o pomoc konkrétnym ľuďom,“ hovorí Trnka.

Ceny získané v prestížnych zahraničných časopisoch za produkt NOD32 znamenali pre spoločnosť ESET aj výrazný medzinárodný rast. Dnes, keď denne zaregistrujú okolo 300-tisíc nových počítačových vírusov, má spoločnosť rozsiahlu distribučnú sieť pôsobiacu vo viac ako 180 krajinách.

Pán Trnka nám priblížil aj fungovanie a rozvoj spoločnosti z pohľadu špičkového manažéra, ktorý je i spolumajiteľom úspešnej firmy. Jedným z krokov, ktoré musel ako majiteľ urobiť, bolo i vzdanie sa postu generálneho riaditeľa spoločnosti. Od tohto momentu sa preto môže viac venovať filantropii – podpore charitatívnych aktivít, ale aj potieraniu celospoločenského problému korupcie.

Ako však dodal, je rád, že spolu s „firemnou kapelou“ si môžu pravidelne zahrať. Keďže sa na strednej škole kamarátil so svojim spolužiakom, spevákom legendárnej punkovej kapely Zóna A – Koňýkom, nemožno sa čudovať, že aj „firemná kapela“ hrá práve tento štýl. „Je dobré sa odreagovať týmto spôsobom od programovania,“ povedal Miroslav Trnka.

Ambro

(Visited 335 times, 1 visits today)

5 názorov na “S Miroslavom Trnkom nielen o antivíroch”

  1. Ja len pár postrehov:
    – prvý vírus sa objavil niekedy okolo r. 1986
    – prvý milión ESET zarobil hneď na začiatku 90. tych rokov
    – napriek kríze firma rastie o 10% ročne
    – veci okolo PC bezpečnosti a programovania vôbec sú čisto mužská doména. „Videl som jednu šikovnú prtogramátorku, ale sme ju nezobrali“, vraví Trnka
    – ESETu údajne veľmi uškodilo rozdelenie ČSFR v r. 1993, na úroveň spred rozdelenia sa dostali až v r. 2002
    – vírusy už niesú „funny“ ako kedysi, že písmenká z obrazovky popadajú na spodok na kôpku, ale sú biznisom
    – vírusy môžu byť zbraňou, viď ruská práca v Estónsku a Gruzínsku
    – „lekárska“ terminológia v tejto oblasti ako „vírus“, „liečenie“ počítača atď je Trnkov nápad, ktorý sa globálne ujal
    – prvé antiviráky ESETu na disketách sa v 1990 predávali okolo 2600 Kčs (cca mesačný plat)
    – ESET je (bola 🙂 egyptská bohyňa, akási liečiteľka. Pozbierala svojho rozkúskovaného muža Usira, ktorého zabil a po Egypte rozhádzal nejaký druhý boh, kúsky omotala a oživila (až na pohlavné orgány, tie musela nanovo vyrobiť). Toľko ku krátkemu a zapamätateľnému názvu firmy.
    – ESET je jediná spoločnosť, ktorá za posledné desatťročie nevynechala žiadnou hrozbu v rámci testov VB100 organizácie Virus Bulletin a získala desiatky ocenení odbornej komunity
    – to víno v Spirite je čím ďalej, tým lepšie
    – ďakujem všetkým za hojnú účasť a skvelý večierok. Ešte asi nikdy sa náš hosť nezdržal tak dlho, myslím, že Peter Šťastný ostal do jednej v noci, Trnka ho pohodlne tromfol 🙂
    – „Bol som rád v spoločnosti dobrých ľudí“, napísal do spolkovej kroniky „slovenský Bill Gates“ Trnka

  2. “Videl som jednu šikovnú prtogramátorku, ale sme ju nezobrali” – ja len podotykam ze to bolo preto, lebo nebola ochotna sa prestahovat, nie kvoli tomu ze by nepresla testy 🙂

  3. Pekne Plepo, až na to, že Miro Trnka nie je žiadny „slovenský Bill Gates“. Keď už, tak „slovenský Steve Jobs“ 🙂 Naozaj!

  4. Aj ked som prisiel do Spiritu az pred polnocou, stihol som pocut vela zaujimaveho. Stalo to za to, len tak dalej pan Trnka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *