Preskočiť na obsah

Strážca divočiny. Debata s Robom Rajchlom.

Tichá a Kôprová dolina v Tatrách, predovšetkým ich vyššie časti, predstavujú jedno z posledných území u nás, ktoré sa dá nazvať pôvodnou karpatskou „džungľou“. Tu nevládne (ak sa o vláde dá vravieť) človek, ale najväčšia šelma – medveď hnedý. Nie ten jemne osprostený kontajnerový, ktorého nám často ukazuje Tribula. Tu žije skvostná populácia cca 40 medveďov, ktorá nie je ľuďmi „pokazená“. V Európe je takýchto miest málo, napr. v Alpách žiadne. Je to náš skutočný poklad. Kameraman Robo Rajchl strávil v týchto dolinách filmovaním medveďov a prírody vôbec obdivuhodných 300 dní počas niekoľkých rokov. Výsledkom je úžasný dokument Strážca divočiny. O svoje zážitky sa s nami prišiel podeliť. 

Robo samozrejme nebol v tomto projekte sám, hlavnú „ideu“ mu dodal Erik Baláž. No ich spoločné dielo stojí zato. Treba to vidieť, škoda slov. Čo mňa zaujalo je, že v Tatrách rastú viac než tisícročné (!) borovice, šelma medveď je takmer výhradne vegetarián, na Slovensko (aj do Tichej a Kôprovej) údajne zachádza los (!), že drvivá väčšina dokumentaristov vrátane Barabáša (!) používa cvičené zvery, no predovšetkým je zaujímavé a obdivuhodné, že niekto sa na takýto náročný a dlhodobý projekt, ktorý isto iste neznesie milióny, dobrovoľne dá. Svedčí to o nadšení a láske k prírode. Robo (a ďalší z tohoto projektu) – RESPECT!

Robo má v pláne v Poloninách natočiť film o zubroch. Už teraz sa máme na čo tešiť.

Plepo

(Visited 229 times, 1 visits today)

1 názor na “Strážca divočiny. Debata s Robom Rajchlom.”

  1. Tento krasny film som videla nedavno- asi koncom augusta na STV2 – davali ho v nedelu poobede, ked vacsina ludi chodi v krasnom pocasi po vyletikoch. My sme boli s partyzdnovym novorodencom Karolinkou doma a nahodou sme nadabili na tento citlivo a verne spracovany film- skutocne veldielo. Ani som netusila, ze moze existovat taky raj na zemi. Klobuk dolu pred tvorcami filmu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *