Preskočiť na obsah

Ožije naša burza?

  • by

Takto by sa dalo neformálne vyjadriť  štvrtkové posedenie pri dobrej čaši vínka s novopečeným generálnym riaditeľom Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) Rastislavom Pavlíkom. Hosť najprv uviedol status a právnu históriu CDCP so záverečnou bodkou pred neofíciom, že jeho základnou úlohou je zreformovať a rozhýbať túto verejnú inštitúciu, ktorú mnohí občania ani nepoznajú. Pavlík taktiež vysvetlil porovnanie CDCP s náprotivkami v susedných stredoeurópskych štátoch.

Následne sa už rozvinula debata o stave slovenskej burzy, o jej (ne)fungovaní, bežnom dni na burze, ktorý, podľa všetkého, je pomerne pokojný (čo by nemal byť!) a vyhliadkach na ďalší rozvoj, napr. formou dual listingov, teda dvojitom kótovaní akcií vybraných titulov, napr. po linke Praha – Bratislava (na tento smer tlačí najmä Patria) či už v prvú lastovičku v tomto smere, softvérovú spoločnosť Asseco, ktorá sa predáva v Bratislave i vo veľmi perspektívne sa rozvíjajúcej Varšave.

Následne sme podebatili o tituloch ktoré sa obchodujú, kde sa napriek skeptickým hlasom z obecenstva ukázalo, že najviac sa obchoduje s akciou zo skupiny J&T zvanou BHP, dobre známe tatranské hotely. Či to bude ďalšia veľká bublina ukáže čas, no história potvrdzuje, že každá akcia raz za čas zažije korekciu, rozumej pád ceny. Celá hra spočíva v tom, v ktorom momente ju kúpiš a kedy zas strelíš ďalej.

Rastislavovi Pavlíkovi držíme palce, aby neustával v snažení.

Martin Toman

Obrázok: www.etrend.sk

(Visited 110 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *