Vyhlásenie KBS k uplatneniu práva na výhradu vo svedomí

Život každého človeka je Boží dar, ktorý je potrebné chrániť od jeho počatia po prirodzenú smrť.

Konferencia biskupov Slovenska oceňuje rozhodnutie lekárov a zdravotníckych pracovníkov odmietnuť vykonávanie umelých potratov z dôvodu výhrady vo svedomí ako prejav opravdivej ľudskosti.

Bratislava, 27. januára 2011.

SKAS Istropolitan sa pripája k vyhláseniu Fóra života. Jeho text uvádzame v plnom znení:

Nikto nesmie byť tlačený k vykonávaniu potratov

Podpora bratislavských kliník a právo na výhradu svedomia

Fórum života víta rozhodnutie dvoch bratislavských univerzitných nemocníc nevykonávať umelé potraty na žiadosť ženy a považuje takéto rozhodnutie za ich legitímne právo. Poslaním medicíny je život zachraňovať a liečiť, nie ho ničiť. Považujeme za neprípustné, aby bolo nemocniciam odopierané právo rozhodnúť sa nevykonávať potraty a aby boli akýmkoľvek spôsobom nútené k takým zákrokom, ktoré znamenajú smrť pre ľudské bytosti.  Časť spoločnosti v súčasnosti pripúšťa umelý potrat ako posledné možné riešenie v krajnej núdzi. Avšak niektoré extrémistické skupiny chcú umelý potrat opakovane vyzdvihovať na úroveň ľudských práv, čo považujeme za zvrátené a neľudské.

Fórum života vyjadruje uznanie a podporu všetkým snahám jednotlivcov, dobrovoľníckych skupín, cirkví, mimovládnych organizácií, komerčných subjektov i vládnych inštitúcií na všetkých úrovniach, ktoré vedú k lepšej ochrane ľudského života a zvyšovaniu úcty k nemu vo všetkých štádiách. Taktiež vítame a podporujeme riešenia problému neplánovaného tehotenstva humánnym spôsobom tak, aby bola poskytnutá pomoc matke a zachovaný život dieťaťa. Fórum života vyzýva médiá, aby vo svojich príspevkoch prinášali objektívne a vyvážené príspevky.

Marcela Dobešová, predsedníčka
Marek Michalčík, výkonný riaditeľ

www.forumzivota.sk

Fórum života – Dátum : 26. 1. 2011

(Visited 57 times, 1 visits today)

Stalo sa...

15. 5. 1921

Členovia ľavého krídla Židovskej sociálnodemokratickej strany 'Poale Zion' založili 'Židovskú komunistickú stranu v Československej republike'. Bola to prvá komunistická strana v novom československom štáte.

15. 5. 1945

SNR na svojom prvom zasadaní v Bratislave (v tej istej sieni, kde 14. marca 1939 Slovenský snem odhlasoval samostatnosť Slovenského štátu) vydala 'Ohlas Slovenskej národnej rady českému národu', v ktorom slávnostne vyhlásila, že 'túžba po zachovaní spoločnej domoviny národa českého a slovenského Československej republiky žila u oboch našich národov neprestajne' a že v ČSR, ktorá 'sa bude bezvýhradne opierať politicky, hospodársky, vojensky i kultúrne o víťaznú baštu Slovanstva Sovietsky zväz' (...) 'chcú Slováci v budúcnosti a natrvalo upravovať svoje osudy'.

15. 5. 1948

Štátny súd v Bratislave vyniesol rozsudok nad druhou skupinou obžalovaných z 'protištátneho sprisahania' na Slovensku. J. Kempný bol odsúdený na 6 rokov, M. Bugár na 1 rok, P. Čarnogurský na 18 mesiacov, F. Jurčovič na 7 rokov, L. Obtulovič na 8 rokov, J. Staško na 6 rokov a P. Maxoň na 7 rokov väzenia.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo