Vyhlásenie KBS k uplatneniu práva na výhradu vo svedomí

Život každého človeka je Boží dar, ktorý je potrebné chrániť od jeho počatia po prirodzenú smrť.

Konferencia biskupov Slovenska oceňuje rozhodnutie lekárov a zdravotníckych pracovníkov odmietnuť vykonávanie umelých potratov z dôvodu výhrady vo svedomí ako prejav opravdivej ľudskosti.

Bratislava, 27. januára 2011.

SKAS Istropolitan sa pripája k vyhláseniu Fóra života. Jeho text uvádzame v plnom znení:

Nikto nesmie byť tlačený k vykonávaniu potratov

Podpora bratislavských kliník a právo na výhradu svedomia

Fórum života víta rozhodnutie dvoch bratislavských univerzitných nemocníc nevykonávať umelé potraty na žiadosť ženy a považuje takéto rozhodnutie za ich legitímne právo. Poslaním medicíny je život zachraňovať a liečiť, nie ho ničiť. Považujeme za neprípustné, aby bolo nemocniciam odopierané právo rozhodnúť sa nevykonávať potraty a aby boli akýmkoľvek spôsobom nútené k takým zákrokom, ktoré znamenajú smrť pre ľudské bytosti.  Časť spoločnosti v súčasnosti pripúšťa umelý potrat ako posledné možné riešenie v krajnej núdzi. Avšak niektoré extrémistické skupiny chcú umelý potrat opakovane vyzdvihovať na úroveň ľudských práv, čo považujeme za zvrátené a neľudské.

Fórum života vyjadruje uznanie a podporu všetkým snahám jednotlivcov, dobrovoľníckych skupín, cirkví, mimovládnych organizácií, komerčných subjektov i vládnych inštitúcií na všetkých úrovniach, ktoré vedú k lepšej ochrane ľudského života a zvyšovaniu úcty k nemu vo všetkých štádiách. Taktiež vítame a podporujeme riešenia problému neplánovaného tehotenstva humánnym spôsobom tak, aby bola poskytnutá pomoc matke a zachovaný život dieťaťa. Fórum života vyzýva médiá, aby vo svojich príspevkoch prinášali objektívne a vyvážené príspevky.

Marcela Dobešová, predsedníčka
Marek Michalčík, výkonný riaditeľ

www.forumzivota.sk

Fórum života – Dátum : 26. 1. 2011

(Visited 57 times, 1 visits today)

Stalo sa...

27. 11. 1902

V Stankovanoch (okr. Ružomberok) sa narodil politik, exilový pracovník, redaktor, spisovateľ, prekladateľ Peter Prídavok, majiteľ a zodpovedný redaktor časopisu Rodobrana. Člen Školskej Matice, Slovenskej ligy, Matice Slovenskej. Vedúci Slovenskej tlačovej kancelárie. V marci 1939 emigroval. V Paríži založil s Milanom Hodžom Česko-Slovenskú národnú radu, usilujúcu sa o federalizáciu budúcej Č-SR. Roku 1943 založil v Londýne Slovenskú národnú radu, ktorej programom bola obhajoba štátnej nezávislosti SR. Roku 1948 sa SNR premenovala na SNR v zahraničí, ktorej predsedom bol Karol Sidor a generálnym tajomníkom Peter Prídavok. Od roku 1952 vedúci slovenského vysielania BBC. Túto funkciu vykonával až do svojej smrti. Rozsiahla je jeho prekladateľská činnosť. Ovládal 6 cudzích jazykov, preložil okolo 25 rôznych titulov. Zomrel v roku 1966.

27. 11. 1953

Vo väznici v Leopoldove vláda nariadila zrušiť starobylý kostol. Vedenie väznice rozkaz vykonalo tak, že kostol dalo zbúrať aj materiálne. Museli to urobiť uväznení kňazi. Zriadili sa aj trestné prápory pre vojakov a to v povestnom židovskom tábore v Novákoch. V roku 1953 v ňom bolo 460 trestancov.

27. 11. 1989

Generálnym štrajkom v celej ČSSR občania žiadali zrušenie monopolu moci totalitnej KSČ a slobodné demokratické voľby. Na štrajku sa zúčastnila drvivá väčšina obyvateľstva.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo