Preskočiť na obsah

Vyhlásenie predsedníctva FKI k povolebným rokovaniam

  • by

Viacerí veriaci posielajú výzvy, aby KDH nevstupovalo do vlády s pravicovými stranami, a utvorilo vládu so stranou Smer. Predpokladajú, že strana Smer bude akceptovať  etické požiadavky KDH. Pritom za etické požiadavky považujú iba úzke požiadavky ochrany života, prípadne  agendu, ktorá sa týka  Zmluvy s Vatikánom a Dohody s registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami. Predsedníctvo Fóra kresťanských inštitúcií (FKI) vyjadruje podporu pravicovým stranám v úsilí o vytvorenie vlády. Domnievame sa, že zmluvu SR s Vatikánom a Dohodu s registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami je možné prijať aj v štvorkoalícii stredo-pravicových strán a sme presvedčení, že kresťanské hodnoty, ktoré treba v politike presadzovať, sa nemôžu zúžiť len na otázky bioetické.Veríme, že skutočná solidarita,  slušnosť, zodpovednosť,  transparentnosť, lepšia funkčnosť súdov a  boj proti korupcii a klientelizmu prispejú k pozitívnemu vývoju v našej krajine  a dajú šancu všetkým. Slovensko potrebuje dôslednú zmenu. V oblasti legislatívy súvisiacej s etickými hodnotami, zastávame názor, že by sa v žiadnej oblasti nemal zhoršiť stav voči súčasnému stavu. Ak sa podarí akýkoľvek pokrok, veľmi to podporíme. Okrem toho očakávame, že takáto vládna koalícia sa postaví proti nehoráznemu míňaniu na úkor  budúcnosti našich detí, ako to vyjadril aj Jozef Červeň na svojom blogu:

„Ak sa k moci dostane vláda socialistických populistov a demagógov, je to možné len tak, že ich k tejto moci ľudia pustia. Ľudia, ktorí sa nechajú presvedčiť o tom, že je možné žiť na dlh, že je možné viac míňať ako zarábať, že je možné budovať silný štát a veriť, že ten štát nebude stále drahší a drahší, až to raz padne. A dúfať, že to nepadne za nás, ale až potom, keď tu budú žiť deti, alebo vnuci terajších voličov,  je hnusne sebecké. V sobotu sa ukáže, či sa chceme mať dobre za každú cenu, alebo či tu chceme gazdovať rovnako rozumne ako gazdujeme vo svojej vlastnej domácnosti so svojimi vlastnými peniazmi. Na záver prezradím jedno verejné tajomstvo. Aj tie peniaze, ktorými disponuje vláda sú naše vlastné…“

Volebná matematika je neúprosná. Považujeme za naivné očakávania,  že pomer 15 ku 62 dáva  akejkoľvek strane šancu niečo presadiť a nestratiť pritom vlastnú tvár a hodnoty. Sme presvedčení, že koalícia štyroch stredo-pravicových strán je v súčasnosti najlepšou alternatívou.

Vyzývame  Vás, aby ste ako koalícia preukazovali čím väčšiu súdržnosť a spoluprácu.  Veríme, že koaličná zmluva bude pamätať na dôsledné riešenie problematických situácií, stanoví pravidlá, ktorých rešpektovanie pomôže ich riešeniu. Sme radi, že viacerí predstavitelia občianskych iniciatív sa dostali do parlamentu a veríme, že nezabudnú na svoju agendu ani ako politici.

Sme si vedomí, že nasledujúce obdobie nebude ľahké ani pre nás občanov, ani pre Vás, politikov. Preto chceme aj my, tretí sektor, prispievať podľa svojich možností a schopností k ozdraveniu spoločnosti a k rozvoju solidarity. 

Katarína Hulmanová

predsedkyňa FKI

(Visited 302 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *