Preskočiť na obsah

Tony Blair sa stal pred Vianocami katolíkom

O katolícku vieru prejavoval bývalý britský premiér záujem už niekoľko rokov a o možnej konverzii sa intenzívne začalo hovoriť po jeho osobnej audiencii u pápeža Benedikta XVI. v júni 2007.

Westminsterská arcidiecéza oznámila, že bývalý premiér Veľkej Británie Tony Blair, ktorý patril do Anglikánskej cirkvi, vstúpil do plného spoločenstva s Katolíckou cirkvou. Obrad prijatia sa uskutočnil 21. decembra v kaplnke arcibiskupskej rezidencie.

Svoj záujem o katolicizmus prejavoval bývalý britský premiér už niekoľko rokov a o možnej konverzii sa intenzívne začalo hovoriť po jeho osobnej audiencii u pápeža v júni 2007 – tesne pred jeho odstúpením z funkcie. Kardinál Cormac Murphy O’Connor vstup Tonyho Blaira medzi katolíkov uvítal. „Dlhý čas,” píše sa v správe arcibiskupstva, „sa Blair pravidelne zúčastňoval na slávení svätej omše s manželkou Cherie a ich deťmi a v posledných mesiacoch absolvoval formačnú prípravu na vstup do plného spoločenstva.“ Anglikánsky arcibiskup Rowan Williams vyhlásil, že expremiéra „sprevádza modlitbami a žičeniami pri jeho ďalšom kroku na kresťanskej púti”. Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi označil konverziu za „dobrú správu, ktorú Vatikán prijal s rešpektom”. Tonyho Blaira na ceste k vstupu sprevádzal Mons. Mark O’Tool, osobitný sekretár kardinála O’Connora. Správa londýnskeho Daily Telegraph uvádza, že počet praktizujúcich katolíkov v krajine už prevýšil anglikánov. Citoval pritom štatistiku návštev nedeľných bohoslužieb, na ktorých sa v Anglicku zúčastňuje 861-tisíc katolíkov, kým na anglikánske slávenia prichádza 852-tisíc veriacich. „Pokles účasti katolíkov za posledné roky zvrátil najmä príliv imigrantov,” tvrdí Daily Telegraph.

Zdroj: www.katnoviny.sk

(Visited 20 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *