Preskočiť na obsah

Debata o župách, voľbách a kadečom inom

  • by

Pred pár dňami sa zavŕšili druhé voľby do vyšších územných celkov. Občania ich fakticky odignorovali. Napriek tomu si v parlamentoch jednotlivých žúp výrazne polepšila pravica (KDH, SDKÚ, DS), hlavne kresťanskí demokrati, ktorí v podstate zvíťazili. Zhaslo HZDS, možno aj preto, že Vlado sa na to tento krát vykašlal. Dlhodobo najpopulárnejší ficovci neoslnili, skončili síce druhí, ale poväčšine budú v opozícii, na ktorú si nie a nie zvyknúť. Pri voľbách županov sa karta obrátila, žiaden kandidát pravice neuspel (Murgaša z BB nepovažujeme „pravicového“, a Bajana?). O takýchto veciach sme sa v komornom prostredí na Svoradove bavili celý večer.

 

Najväčší rozdiel v druhom kole medzi kandidátni na župana bol v Nitre, kde herec Greššo úplne prepadol. Maďari voliť neprišli. Druhý herec, bratislavský, prehral druhým najväčším rozdielom. Lanovka nebude. A ani Propeler. Potešila Žilina, pravica s nadpolovičnou väčšinou hádam vycvičí župana postkomunistu.

Slovensko navštívil hlavný Číňan, vodca najväčšej komunistickej strany na svete. Prezident a premiér sa milo usmievali, čínske handry, ftalátové hračky a značková elektronika tvoria úžasné 1% nášho obchodu. Povedať hlave jednej z posledných otrokárskych krajín niečo o tom, že prenasledovanie katolíkov je regres, ich nenapadlo. Ostaní v Európe to urobili, dokonca aj taká cenová skupina ako Paroubek. Ja si myslím, že to je viac ako povinnosť.

Aj nový biznis Gerharda Š. z Nemecka sa dostal do rečí. Baltický ropný „obchvat“ Poľska z Ruska do Nemecka si s kremeľským KGB prezidentom naplánoval a zrealizoval tak, že to pripomína smutne známy pakt Molotov – Ribbentrop. Adenauerovská európska vízia je tatam. Zdá sa mi, že politici by si takto na živobytie zarábať nemali. Nemyslíte?

Plepo

(Visited 22 times, 2 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *