Preskočiť na obsah

Jahňacinka v Rusovciach

  • by
20. 6. 2003 – Rusovce
V piatok 20. júna sme pri horárni v Rusovciach uskutočnili dlho plánovanú opekačku jahňaťa. Spolu s bačom Kalmanom sme vybrali mladého decembrového baránka, ktorý mal po vyčistení krásnych 15 kíl. Okolo tretej popoludní sme sa pustili ho pečenia. Postupne prichádzali spolkoví bratia, niektorí aj s rodinkami a nik neodolal nádherne rozvoniavajúcemu mäsku.
 

V krásnom prostredí pri dobrom jedle či vínku sa všetci cítili príjemne. Ale zjesť všetko mäso sme nevládali. Dohodli sme sa preto, že pre zbytok prídeme v sobotu ráno. Keď sme došli okolo jedenástej, bača nás zapriahol do roboty: vyčistiť dolinku, umyť riad, pomôcť pri sene. Pýtam sa ho: „A kde je mäso? Veď muselo ešte veľa ostať!“ „Jáj, kamarát môj, v noci do neho muchy nasadili vajíčka, celé je popľuté“, hovorí Kalman. Neveril som mu ani pol slova, myslel som si, že nás podfúkol a my sa tu ešte namáhame na sene. V duchu som nadával ako pohan. No mýlil som sa. Po uprataní nás zavolal a priniesol plný pekáč jahňaciny. „V noci som to celé obral a dopiekol“, ale chcel som vidieť vaše reakcie“. Takto nás dostal! Hneď sme mu odpustili a najedli sme sa do popuku. 

Čo k tomu dodať? Vraj sme boli prvá partia, ktorá pri horárni zorganizovala takéto stretnutie. A musím povedať, že sme zanechali dobrý dojem. Dúfam, že si to do roka a do dňa zopakujeme. 

Bľačia ovce za rána
Bača pečie barana.
Babke tečú slinky
Na kus baraninky.
Janko Smrek, Maľovaná abeceda, 1956 

Plepo X

(Visited 30 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *