Preskočiť na obsah

Výklad dialógu sv. Konštantína Filozofa s Agarénmi (saracénmi).

  • by

Profesor Martin Homza, jeden z najlepších odborníkov na najstaršie slovenské dejiny, nás vo štvrtok 26. 11. 2015 detailne oboznámil so závažným dialógom sv. Konštantína Filozofa (Cyrila) s islamistami, ku ktorým bol poslaný cisárom, aby pred „bezbožnými Agarénmi“ obhajoval kresťanské učenie. Dialóg s islamskými vzdelancami je jedným zo štyroch dialógov uverejnených v známom a dôležitom dokumente Život Konštantína. Podľa prof. Homzu je tento text aj dnes prekvapivo aktuálny.

Profesor Homza nám podrobne samotný dialóg rozobral s ohľadom na vtedajšie súvislosti ako náboženské, tak historické. Sv. Konštantín v zásade dokázal, že islam je náboženstvo neslobodné, čo je v príkrom rozpore s kresťanstvom. Text bol vo svojej dobe (a aj ešte dlho po svojom vzniku) veľmi známy a obľúbený, čítal sa a kontemploval. Sv. Konštantín používa logické argumenty, islamistom napríklad oponuje ich vlastným koránom. V čase tohto dialógu mal svätec iba 24 rokov. Saracéni sa ho na záver pýtajú“ Ako to, že to všetko vieš?“. Potom ho chceli otráviť, ale „milosrdný Boh ho ochránil a prinavrátil zdravého do jeho vlasti“.

Po nosnej téme debaty sme sa venovali aj viacerým iným témam z obdobia najstarších dejín strednej Európy. Do podnetnej debaty sa zapájalo viacero prítomných historikov na čele s Ľubom Ďurinom, ktorým týmto ďakujem za vynikajúci večer.

Plepo

(Visited 108 times, 1 visits today)