Preskočiť na obsah

Stretnutie s Jaroslavom Spišiakom

Keby sa ma niekto pýtal, aké pozitívne momenty sa mi vybavia pri hodnotení Radičovej vlády, tak po takomto náročnom zadaní by som si vedel spomenúť max. na tri. Krajcerova oprava hradov, Kravčíkove hrádzky a Jaroslav Spišiak. Posledne menovaný plukovník Spišiak, bývalý prezident Policajného zboru, sa prišiel so svojimi životnými skúsenosťami s nami 11. apríla 2013 podeliť. 

Spišiak pôvodne študoval ChTF STU. Keďže však čakali dieťa a škola mu nepovolila odklad, musel po treťom ročníku ísť pracovať. Nosil kufre v hoteli. Koncom 80. tych rokov boli hotely hniezdom veksláctva. Toto mu nevoňalo. Bolo mu jasné, že „alebo budem ako oni kriminálnikom, alebo pôjdem za policajta„. Rozhodol sa. Začínal na najnižších pozíciách. Šancu na kariérny postup za komunistov ako nestraník nemal. Po Novembri 89 vyštudoval Akadémiu PZ a postupne sa dostával vyššie. Známy sa stal ako okresný šéf PZ v DS. Verejnosť si predovšetkým spomenie na brutálnu vraždu Pápayovcov. No tá bola len čerešničkou, po 90. tych rokoch ostalo v tomto okrese viac ako sto mŕtvol a viac ako sto nezvestných. „Dunajská možno bola v rámci Slovenska trochu špecifická počtom obetí mafiánskych vrážd, ale napríklad na Černákovo Brezno sa to nechytá„. Pápayovcov dali dole mocnejší chlapci, ktorí podľa Spišiaka mali kontakty na Rusov a operovali na Slovensku a v Maďarsku ako ich predvoj. „Pochytali sme ich. Jedni bývali v byte rovno podo mnou„. Zatkli, resp. sedí cca 50 ľudí z DS podsvetia. 

Úspech v DS sa stal kľúčom k Spišiakovmu postupu. Za Dzurindu (Palka) sa stal viceprezidentom PZ. Fico (Kaliňák) sa ho zbavil, odišiel robiť bezpečnosť do Slovnaftu. „Zabránili sme miliardovým podvodom„. Za Radičovej (Lipšica) sa do PZ vrátil. Ako prezident. Začal uskutočňovať svoju predstavu o reforme zboru, ktorou si mnohých policajtov pohneval, lebo od nich vyžadovala osobnú invenciu a rozmýšľanie. Ale aspoň sa pokúsil. Po tom, ako si Radičová rozbila vládu, Spišiaka Fico (Kaliňák) vyhodil opäť. „Máte to natrénované„, povedal Kaliňákovi pri podpise výpovede. Momentálne opäť pôsobí v Slovnafte. 

Hoci Spišiakova predstava o reforme polície nie je pre laika príliš zaujímavá vec, po jej pomerne obšírnom predstavení znie zrozumiteľne, teda hlavne pri dopravnej polícii vyzerá ako jediná možnosť. „Policajt nemá byť skrytý za križovatkou a vyskočiť iba vtedy, keď prejde vodič na červenú, aby ho pokutoval. Mal by byť viditeľný a stáť pred tou križovatkou„, vraví. Áno, znie to pekne, no realita je bohužiaľ iná a pri súčasnom vedení sa ani nič meniť nebude. 

Spišiak mi bol dlhodobo sympatický. Vo vinárni pri mušte moju impresiu len podporil. Jeden by neveril, že sa dá s vysokým policajtom tak zaujímavo diskutovať. Naďalej býva v Dunajskej Strede. V prípade potreby je pripravený sa do PZ vrátiť. 

Plepo

(Visited 287 times, 1 visits today)

1 názor na “Stretnutie s Jaroslavom Spišiakom”

  1. Tento človek mohol pohnúť Slovenskom a dať úplne nové priestory tak, ako o obyčajní ľudia očakávali po 89, skutočne je to tento človek. Zatiaľ čo už vyše 60 rokov vo všetkých sférach tu vládnu komunisti, žiaľ dnes môžeme povedať, že to neobchádza ani cirkev. Je to vzácnosť, keď jeden človek môže spraviť takúto vec, môže sa to stať totižto ešte za života komunistov, aj s priamym vyvodením ich zodpovednosti za zločiny, ktoré spáchali na nás. Treba ešte dodať, že aj zorganizovaná, predvolebná tzv. kauza Gorila, slúžila najmä na odstránenie tohto človeka a na usmernenie zločinu opäť do starých koľají, ako to vidíme znova i dnes, dlhé roky na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *