Preskočiť na obsah

Kniha Vladimíra Palka Levy prichádzajú

Nie je zvykom propagovať na našej stránke knihy jednotlivo. No po prečítaní knihy Vladimíra Palka Levy prichádzajú to treba urobiť. Ide totiž o dielo, ktoré je pre nás, hlásiacich sa ku kresťanstvu a aj kresťanskej demokracii, veľmi dôležité.  Palko sa dlhé roky pohyboval vo vysokej SK politike. Dnes je z nej mimo a asi má dosť času, lebo napísal takmer 500 stranovú knihu.  Jej podtitul znie: Prečo Európa a Amerika smerujú k novej tyranii. Táto kniha si skutočne zasluhuje pozornosť. Palko sa v nej ukazuje ako autor, ktorý vie, čo píše, a to, čo píše, sú veci dôležité, priam zásadné. Píše o kresťanskej demokracii, o kresťanskej politike, o kresťanoch v súčasnom svete, o tom, že Európa (a aj Amerika) sa už kresťanskými dajú nazývať len ťažko. Nie je to však kniha porazenecká, Palko vie, že kresťanstvo prežije. No stav nie je dobrý.

Autor do nášho slovníka zavádza nové pojmy. Sú presné: komunistov nazýva Leninovými bratmi, ľavicových liberálov Leninovými bratrancami, pretláčanie „práv“ homosexuálov nazýva homosexualizmom atď. „Na Západe sa dostali k moci Leninovi bratranci„, konštatuje a na množstve príkladov dokazuje Palko. Jeho popis stavu súčasného sveta začína niekde pri Leninovi, ktorý ako prvý začal „budovať komunizmus“, čomu množstvo západných „intelektuálov“  (G.B.Shaw, Picasso…) s nadšením tlieskalo. Čo charakterizuje komunizmus a liberálnu ľavicu v kultúrnej, nie ekonomickej rovine? Je to predovšetkým otázka potratov, ich natiahnutie až do (po) pôrodu dieťaťa, eutanázia (s či bez vedomia starého človeka), homosexualizmus (s či bez možnosti adopcie detí) a podobne. Slovami pápeža Jána Pavla II. ide o podporu „kultúry smrti“. Je smutné, že na tejto strane kultúrneho zápasu stoja aj tzv. kresťanskí demokrati, ktorí si tieto témy, nezlučiteľné s kresťanstvom, osvojujú a aj aktívne podporujú a zavádzajú, viď celé stádo západných strán v EPP, ako napr. rakúski ľudovci, ktorí presadili homozväzky, či CDU milujúce gay parády. Vidíme tu cestu množstva politikov na oboch stranách Atlantiku, ktorí sa síce za kresťanských demokratov sami vyhlasujú, ale ich kroky boli a sú v rozpore s Kristovým učením (E. Kennedy, J. Biden, M. Barroso, J. C. Juncker, H. Van Rompuy…).

Veľkú časť knihy zaberá Palkove hodnotenie slovenskej kresťanskej demokracie. Možno v jednotlivostiach by sa našli veci na polemiku, no ako celok je to jasné a pravdivé. Napríklad kariéra Mikuláša Dzurindu je tu vykreslená trefne (bol by zaujímavý Dzurindov pohľad na knihu). Dzurindovo odmietnutie dôležitej zmluvy o výhrade vo svedomí je len logickým vyústením jeho politiky, kde dal prednosť množstvu Leninových bratov a bratrancov pred kresťanmi. Ani Ivetu Radičovú kniha nepoteší, lebo Palko ju opísal tak, aká v skutočnosti je. Propotratová, prohomo, ľavicová liberálka. Leninova sesternica (samozrejme takto ju konkrétne neoznačil, ale z kontextu to vyplýva). Lenin takýchto nazýval užitočnými idiotmi. Sedí to. Palko sa nevyhol ani kritike do radov Cirkvi – napr. kardinála Korca za jeho laškovanie s Mečiarom a Ficom. Kniha presahuje slovenský priestor. Vyčnieva. Mala by byť povinným čítaním nielen v KDH či iných na kresťanstvo sa odvolávajúcich stranách, ale aj na všetkých tých našich politologických vysokých školách (nebude, tam nie je povinný ani Hayek s Cestou do otroctva, napríklad). Myslím, že v kresťanskej demokracii, aspoň u nás, môžeme hovoriť o čase pred a po Levoch.

Silný zážitok.

Plepo

(Visited 805 times, 1 visits today)

5 názorov na “Kniha Vladimíra Palka Levy prichádzajú”

  1. Nedá mi aspoň v krátkosti nezareagovať. Je to na dlhú diskusiu. Osobne sa domnievam, že pán exminister by sa mal po veľmi nepolitickom odchode z politiky radšej venovať svojmu prapôvodnému remeslu, než poltickej publicistike a spoločenským vedám. Sledujem trošku jeho dráhu publicistu a musím povedať, že prinajmenšom my dvaja nemáme rovnaký vkus.
    Pán exminister má v určitých veciach pravdu, ale svojou, rádobyvtipnou, hrubou formou kazí aj to pozitívne na obsahu. Okrem toho niektoré kategorické vyjadrenia až odsudky v jeho textoch nie sú celkom na mieste a vypovedajú skôr o stave autorovho vnútra.
    Našťastie papier znesie veľa. Aj jeho demagogických výpadov. Osobne si myslím, že nie každý komunista bol Leninov brat a už vôbec nie každý ľavicový, či sociálny liberál je jeho bratrancom alebo máme za takého považovať napríklad baróna Ralfa Dahrendorffa? Zároveň je to, akokeby autor dotknutého (liberálneho) zamerania považoval (a sú takí čo to vskutku aj robia) každého katolíka za Torquemadovho bratranca. Problém je širší a hlbší. Mám pocit, že pán exminister len opisuje symptómy ale neanalyzuje syndrómy. Preto na doplnenie odporúčam útlu knižočku maďarsko-amerického konzervatívneho historika Johna Lukacsa „Na konci věku“.

  2. John Lukacs je zaujimavy, v niecom je to podobna tema, ale podana o dost inym sposobom (a tych sposobov sa da mat nespocetne mnozstvo podla chuti a metody autora). Na moj vkus Lukacs prilis teoretizuje a trochu sa zamotava. Od neho sa mi viac pacila kniha Jun 1941.

  3. Helena Švoliková

    Dobrý deň prajem.
    Mám záujem o knihu Vladimíra Palka Levy prichádzajú.
    Neviem ju však zohnať, je možné ju u Vás zakúiť, alebo neviete mi nejako poradiť
    kde by som ju dostala kúpiť?
    Ďakujem.
    S pozdravom
    Švoliková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *