Preskočiť na obsah

O Carpathii a Rusnákoch s Marošom Krajňakom

Senior spolku Nikefor, Rusnák zo Sniny, priviedol na štvrtkovú debatu Rusnáka Maroša Krajňaka z Vyšnej Jedľovej, čo je cca 20 km od Havaja. Cez Ladomirovú, Vagrinec a Gribov (skvostný trip). Maroš vydal prvotinu Carpathia, ktorá je v top 10 tohtoročnej Anasoftlitery. Je to kniha o rusnáckom regióne, ležiacom na oblúku Karpát. Kraj si v prvej aj druhej svetovej vojne užil peklo. Kompaktná Halič sa rozdelila medzi  SK-PL-ZSSR. Vo všetkých týchto štátoch to bol koniec sveta. Poliaci po 1945 pôvodné obyvateľstvo vysťahovali na západ (rozhodne nie v rukavičkách), u nás Rusnákom dokonca zrušili Gréckokatolícku cirkev a ZSSR bola Ríša zla. Maroš strávil dlhý čas chodením v tomto priestore medzi hranicami a fotením, čiže sa vyzná. Rusnácky problém vyriešiť treba! Podebatovať o Zónach je ideálny námet na posedenie pri víne v letnej Bratislave.

Nikde inde nemal Fico taký drvivý úspech, ako na Rusnákoch. 70 a viac percent. Prečo? Nostalgia za komunizmom tu asi je. Poľnohospodárstvo fičí na dotáciách za kosenie lúk, statku vidno málo, hospodárske budovy sú poväčšine ruiny. Drevárstvo tiež nejako očividne neprosperuje, ako by sa v málo osídlenom priestore okresov SV, ML, SK, SP či BJ s množstvom lesov dalo čakať. Turistický ruch je minimálny, ale o to dobrodružnejší. A Rusnáci sú veľmi fajn, pohostinní, otvorení ľudia. O politike sa tam ale baviť nemá zmysel.

Poľská strana hranice vyzerá na pohľad kus lepšie, treba uznať. Teda cesty, domy, hospodárstva… A žinčicu (a syry…) vedia nielen dobre vyrobiť, ale aj v črpáku podať. Nepôvodní Poliaci sa v regióne zabývali. Navyše tieto Bieszczady sú jedny z mála poľských kopcov, takže tu aj pomerne dosť turistov zablúdi. Drevené kostolíky opravujú, ale podľa Maroša Krajňaka s nevkusom. Predsa len je to tu kus vykorenené. Jurkovičove cintoríny, ktorých sú tu desiatky, nie sú zanedbané (čo som mal možnosť vidieť) a sú úžasné.

Maroš Krajňak knihu napísal po slovensky. Do rusnáčtiny sa ju prekladať zatiaľ nechystá. A vraj je už vypredaná.

Plepo

Super fotky Rusínov od Tomáša Leňa a Jozefa Ondzika uverejnilo 30. 5. 2012 sme.sk.

(Visited 164 times, 1 visits today)

1 názor na “O Carpathii a Rusnákoch s Marošom Krajňakom”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *