Preskočiť na obsah

Skvelý František Mikloško po roku opäť na Istropolitane

Po roku prijal naše pozvanie na dokončenie diskusie František Mikloško. Príjemné stretnutie začal myšlienkou o mučeníkoch, ktorí sú podľa neho kľúčovou témou pre budúcnosť. Ide o stovky miliónov ľudí, ktorí zomreli v čase fašizmu i komunizmu. Pri týchto číslach si nevieme predstaviť jednotlivé životné osudy, preto je nutné ich personifikovať skrz ich mená. Počas komunizmu prišli mnohí aj o najlepšie roky života, čo žiadne peniaze neodškodnia. Nositeľkou pamäti „až do konca sveta“ je Cirkev. Preto je nutné snažiť sa o blahorečenie mučeníkov. V ostatnom čase sa pohli 2 prípady – Munkovci a Ján Havlík. Mikloško tiež spomína snahu o začatie procesu s gazdinou z Borského Mikuláša, aby sa ukázalo, že svätosť môžu dosiahnuť aj jednoduchí ľudia. Neskôr nám tiež priblížil aj technickú stránku procesu blahorečenia.

Dostali sme sa samozrejme aj k politike. V diskusii zaznela i otázka, či ako národ máme zmysel pre štát. Súčasný postup lekárov naznačuje, že sa zameriavame egoisticky skôr na to „svoje“. „Slovensko si nevie vládnuť“. SDKÚ podľa Mikloška morálne zlyhalo a kradne, KDH sa zas k ničomu nevyjadruje. Momentálne nastupuje éra súčasných technokratických 40-tnikov (neosobné SaS), voči ktorej je treba postaviť kresťanskú alternatívu.

Spolu s Palkom a spol. sa rozhodli prijať ponuku od Matoviča a idú do predčasných volieb. Ak sa im nepodarí dostať sa do parlamentu, tak KDS skončí svoju činnosť.

Ambro

(Visited 210 times, 2 visits today)

3 názory na “Skvelý František Mikloško po roku opäť na Istropolitane”

  1. Najlepšia bola Mikloškova hláška: \"Keď sme zakladali KDS, Vlado Palko vravel, že je to blbosť, ja, že to má zmysel. Dodnes neviem aký…\"
    Bola to skvelá beseda.

  2. Frantisek Miklosko je velmi prijemny rozpravac. Jeho postrehy a nazory su zaujimave. Mna zaujalo napr. jeho hodnotenie kardinala Korca. Podla Mikloska mal „nasliapnute“ byt celocirkevnou „ikonou“, no reputaciu si pokazil nacionalizmom a podla Mikloska nepochopitelnym priklonom k Meciarovi a Ficovi. Miklosko vie, o com hovori, s Korcom si boli dvadsat rokou jeden druhemu oporou. Vyhrady ma aj ku kardinalovej interpretacii novodobych SK cirkevnych dejin, kde podla neho zamerne znizuje zasluhy napr. Silvestra Krcmeryho („a to predsa nie je pravda“). Velmi prijemny zaver dna (aj so spolocnym otcenasom), ktory sme viaceri zacali rannymi roratmi u frantiskanov.

  3. Velka skoda, ze som sa nemohol zucastnit tohto prijemneho posedenia …

    Dakujem aspon za kratke info.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *