Preskočiť na obsah

Rebel z Tarzu. Debata nielen o sv. apoštolovi Pavlovi s Pavlom Demešom

  • by

Svätý apoštol Pavol bol najdôležitejšou postavou raného kresťanstva, bez ktorého by sa nová interpretácia judaizmu, ktorú vytýčil Ježiš Kristus, asi nerozbehla do všetkých kútov vtedajšieho civilizovaného sveta. Práve sv. Pavol otvoril posolstvo lásky aj nežidom, keď vyhral v prvom teologickom spore nad sv. Petrom. Bez toho, aby sa rozkmotrili, naopak, rešpektovali sa a nakoniec obaja v Ríme okolo r. 66 za Krista obetovali život. Pavol bol sťatý mečom, Peter ukrižovaný. Osobnosť sv. Pavla natoľko oslovila jeho menovca Pavla Demeša, bývalého člena SK vlády Jána Čarnogurského a dlhoročného „guru“ mimovládneho sektora u nás, že sa po stopách apoštola vybral, jeho kroky sa pokúsil rekonštruovať a prostredníctvom pekných fotografií a pútavého rozprávania ho priblížil aj priateľom z Istropolitanu a Spoločenstva L. Hanusa.

Pavol Demeš navrhoval Turkom, aby v rámci svojho približovania sa k Západu akcentovali to, že sú dedičmi miest, kde kresťanstvo začalo svoju púť. Moc nepochodil. Turecko, krajina, kde je väčšina k sv. Pavlovi sa viažucich lokalít, je dnes krajina moslimská a kresťanská komunita je výrazne minoritná. Trochu iné je to v Egypte, kde naši koptskí bratia (vychádzajú predovšetkým zo sv. evanjelistu Marka) hrajú síce v menšine (cca 10%), no dôležité husle. Cyprus, kde so sv. Barnabášom Pavol tiež pôsobil, je rozdeleným ostrovom. Žiadne cestovanie na občiansky, ako sme si rýchlo zvykli my Stredoeurópania. Ani po 2000 rokoch od Pavlovho misionárčenia sa Stredomorie nestalo ideálnym. No idea veľkého apoštola národov je živá stále. A aj bude, hoci to dnes možno vyzerá tak, že ho valcuje idea „zlodeja koní“ Mohameda.

Rozprávanie Pavla Demeša, ktorý mal možnosť sa v živote stretnúť nielen s mnohými politickými (Havel, Kováč…), ale aj náboženskými lídrami (pápež, patriarchovia, šejkovia, Tomko…) je pútavé. Robí svojou prácou Slovensku dobrú službu, aj keď je roky mimo aktívnej politiky. Možno práve preto je jeho hlas (aj pre politikov) stále zaujímavý, hoci toho moc nenapíše. O sv. Pavlovi plánuje vydať knihu. Tešíme sa. Tak, ako sme sa tešili zo spoločenstva priateľov v tento príjemný letný štvrtkový večierok pri moravskom víne.

Plepo

Foto: Pavol Demeš

(Visited 454 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *