Preskočiť na obsah

Zdravotníctvo – realita a vízie

Zdravotnícku problematiku sme na spolku už rozoberali viac krát. A akokeby sme sa stále motali v nejakom čarovnom kruhu. Nespokojnosť so súčasným stavom je asi najprevládajúcejší pocit tiahnuci sa všetkými vrstvami spoločnosti. Jedny klišé ako „podfinancovanie“, „štrajk lekárov“, „hrozí nedostupnosť zdr. starostlivosti“ sa striedajú s inými o neuveriteľnej netransparentnosti, lobingu farmabiznisu, plytvaní zdrojmi atď. Ako to vlastne je v skutočnosti nám priblížili znalci doc. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., (bývalý prodekan Lekárskej fakulty UK a súčasný generálny riaditeľ Sekcie zdravia MZ SR) a MUDr. Pavol Martanovič („rezač detských sŕdc“, v súčasnosti riaditeľ krajskej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave) v zaujímavom „dvojdialógu“.

V niečom sme v porovnaní s Európou v pohode (napr. dostupnosť je celkom OK…), v niečom zaostávame (geriatrické a rehabilitačné záležitosti…), v niečom sme úplne na chvoste (platy zdr. personálu…), niekde sa kradne (do 10 % cien v systéme je vata), niekde sú nasledovaniahodné vzory (Milosrdní bratia v BA, nemocnica Malacky…), väčšinou však naopak (zadĺženosť okresných špitálov…) a tak ďalej.

V EÚ priemerný človek navštívi lekára 5X ročne, my 12X. Zato sa o 7 rokov skôr poberieme na večnosť. Liekov vyplytváme rekordne veľa (do koša, či vlastne do kanálov, nech si len baktérie zvykajú na antibiotiká…) a preto aj dosť (na hlavu) platíme v porovnaní s EÚ. Zdravotníctvo ako celok podľa rôznych metodík rátania zožerie cca 8 % HDP.

Pravicoví doktori Tibor a Pali vinia červených SMERákov za veľké zbojstvá. Systém zadĺžili neuveriteľne, nová vláda ho sanuje (a ešte len bude) aj za cenu politicky nepopulárnych opatrení, no ani tie nebudú ideálne radikálne, lebo máme vládu slabú. Slová kritiky sa však ušli aj (mne sympatickým) chlapcom z HPI. Ideálne by vraj bolo, aby štát, keď už vyberá povinné zdravotné poistenie (vlastne forma dane) garantoval niečo, čo by platila jedna štátna poisťovňa (VšZP) a tie ostatné by boli čosti ako II. pilier. Dnes sa totiž pripoistiť nedá. Lokálne nemocnice, tento kameň úrazu a najviditeľnejší problém, treba rýchlo zmeniť na akciovky, ukazuje sa to ako najlepšia cesta, aj keď nie samospasiteľná. A rýchlo otvoriť brány pre nástup ukrajinských doktorov.

A čistiť si zuby, priveľa nežrať, dodržiavať pitný režim a zdravého ducha 🙂

Plepo

(Visited 808 times, 1 visits today)

2 názory na “Zdravotníctvo – realita a vízie”

  1. Len pre info, Tibor Hlavatý takto napísal gýčiarskemu J&T hotelu Kempinski:

    Vazeny pan/ vazena pani
    Nedavno som sa dozvedel o Vasom zamere zorganizovat v komplexe hotela Kempinski/ River Galerii vystavu Paola Schmidlina, ktorej sucastou su pornograficke sochy.
    Tato vystava uraza moje presvedcenie a ziadam aby ste zvazili jej organizaciu.
    Pokial bude trvat na prezentacii a propagacii takehoto „umenia“, zasadim sa celou vahou mojej osoby a mojej socialnej siete o bojkot organizacie podujati v tak neserioznom hoteli. V mojich ociach klesne Kempniski na uroven hodinoveho hotela.
    Osobitne sa zasadim za neorganizovanie odbornych medicinskych kongresov a sympozii vo Vasom hoteli.
    Na ziadnom takomto sympoziu neprijmem pozvanku prednasat, ani sa ho nezucastnim.
    Vyzvu v skrytej kopii posielam mne dostupnej socialnej sieti
    S uctou
    Doc. MUDr. Tibor Hlavaty, PhD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *