Preskočiť na obsah

Svieži muž František Mikloško

Debatovali sme s Františkom Mikloškom, bohužiaľ iba čosi cez dve hodiny, lebo šiel do Lampy k vražde E. Valka (hodnotí ho pozitívne ako revolučného rovesníka, ktorý mal to šťastie meniť štát). Strávili sme príjemný čas s mužom, ktorý bol v blízkosti Jána Pavla II., pri Novembri, biskupovi Korcovi, formovaní charakteru štátu a politiky, dva X  kandidoval na prezidenta či o.i. prekvapil vstupom do manželstva vo vyššom veku.

Z tém vypichnem len náčrt snahy jeho a J. Čarnogurského o stretnutie pápeža s hlavným ruským patriarchom v Nitre (neuskutočnené vraj z ruskej strany), chuť rozmýšľať o krajine v širších kultúrnych dimenziách (s dôrazom na katolícky faktor),  hodnotenie súčasnej politickej situácie z odstupu, ale zasvätene a optimisticky (Fico a jeho družina a Slota k tomu ako neakceptovateľný regres), rýchle spomienky na novembrové dni, známosť, že korupcia je národnou črtou,  viera, že práve malé skupiny, ktoré majú chuť, nádej a entuziazmus nakoniec posúvajú veci vpred…atď.

Pár slov sme prehodili o Havlovi, Čalfovi, Kalvodovi, Mečiarovi (o tom, ako vedel „odísť za medveďmi“ a bál sa Havla), Dzurindovi (za nápravu štátu po Mečiarovi ho Mikloško nazval „hrdina“), Miklošovi („je dobré, že drží kasu“), Radičovej („je dobrá mediálne“), kardinálovi Korcovi (FM na rozdiel od neho nepovažuje Kulichovu opachu na Hrade za vec spájania národa, lebo od začiatku ho rozdeľuje)…

Mikloško, aj keď by si asi každý našiel nejaký subjektívny dôvod na jeho kritiku, je stále jedným z toho najlepšieho, čím Slovensko obohatilo európsky dejinný príbeh.

Plepo

(Visited 325 times, 1 visits today)

2 názory na “Svieži muž František Mikloško”

  1. Len pár slov z mojich poznámok z debaty:
    – Ešte sme neuchopili 20. storočie. Dve bitky kresťanstvo v Európe vyhralo – boj s nacizmom i komunizmom. Úlohu zohrala i táto modlitba: „Svätý Michal Archanjel chráň nás v boji a pomáhaj nám v zápase s úkladným nepriateľom našej spásy, satanom. Ty, slávne knieža nebeského vojska, Božou mocou zvrhni ho do večnej priepasti i s jeho anjelmi, zlými duchmi, ktorí sa na skazu duší potulujú vo svete. Amen.“
    – zaujímavou ideou je i vybudovanie pamätníka Slobody
    – „Nemôžem si pomôcť, no som optimista“
    – November nie je docenený – slobodná spoločnosť vznikla na ideáloch, na ktorých treba stavať a neustále sa k ním vracať
    – Slovensko zažilo za 20 rokov úspešný príbeh, no nepodarilo sa vyriešiť rómsku a maďarskú otázku
    – „V politike, keď začnú pracovať vášne, tak rozum ide mimo. V tejto koalícii začali pracovať priskoro“
    – Najväčší problém Slovenska je geneticky zakorenená korupcia.
    – Momentálne nemá spoločnosť a ani politické strany „veľký sen“, idey neprichádzajú zvrchu, od politikov a ani od elít – musia preto prísť zdola.

  2. Len pre info: ako spravca webu som vymazal vsetky komentare od cloveka, ktory sa oznacuje ako „Chrobak Truhlik“, ktory nasu stranku pouzival na vylievanie si svojich meciarovsko nacionalistickych hlavybolov. A budem ho odteraz mazat vzdy, pretoze toto nieje web a la prop, stranky SNS, HZDS, SMERu ci Pospolitosti. Tak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *