Preskočiť na obsah

Hviezdna dišputa s Igorom Kapišinským

  • by

Vo štvrtok 18. 5. 2006 sme na Svoradove privítali fascinujúceho človeka – astronóma Igora Kapišinského. Tento vedec, ktorého články sa objavili v najrenomovanejších vedeckých časopisoch, sa s nami podelil o svoje mnohokrát nekonvenčné názory a pohľady nielen na vedu ako takú, ale aj transcendentno. 

 

Dedo Igora Kapišinského bol gréckokatolícky kňaz. Viera ho fascinovala a formovala od malička. Preto popri matematike u Leva Bukovského študoval aj teológiu. Potom prišli ruskí okupanti a všetko sa v jeho živote skomplikovalo. No nakoniec predsa len doštudoval (jeho diplomovka mala 500(!) strán a spolu s titulom získal aj doktorát. Astronómiu obrátil hore nohami. Skúma mikrometrický medzihviezdny prach, je teda astronóm, ktorý sa na hviezdy díva cez mikroskop. A o tom, že veľmi úspešne, svedčí nadštandardná spolupráca s NASA.

V našej debate sme načrtli tri okruhy. Prvým bola debata o článku, ktorý uvádzame nižšie. Darwinizmus alebo ID? Kapišinský ako neuveriteľne zápalistý bojovník za vedecké proti antivedeckému má vo veci jasno. “Kde si zástupcovia ID či kreacionizmu v procese evolúcie nevedia rady, vopchajú Pána Boha. Myslia, že takto zachránia náboženstvo. Robia pritom pravý opak. Vytvárajú ateistov” (voľný cit.). Pri tejto debate astronóm verejne vyznal svoju vieru, v ktorej nemajú miesto viaceré dogmy, ktoré sa snaží ako teológ z katolicizmu vyhnať. “Kde sú šaty nanebovstúpenej Panny Márie?”, pýta sa.

Druhou oblasťou bola samotná vedecká práca. Americké lietadlá so špeciálnymi lapačmi zachytávajú v stratosfére (16 km nad Zemou) častice, ktoré potom pár vybraných svetových labákov skúma a definuje. Kapišinského pracovisko patrí medzi tie najpoprednejšie s absolútnou dôverou NASA, čo je pre nás, často maloverných vo vlastné sily, dôvod na hrdosť. “Nepohodol som sa s riaditeľom. V decembri končím”. A sme doma, veda naša slovenská.

Do tretice asi najemotívnejšia Kapišinského záľuba – boj proti šarlatánstvu. V rámci neho sa dokonca naučil robiť astrologické horoskopy, aby vedel nepriateľa poraziť vlastnými zbraňami. Aj podivíni typu vesmírni lidé “to je regulérne chorý človek” a astrológovia všetkého druhu (vyhral s nimi dokonca súdny proces) zaberajú veľa z jeho obdivuhodnej vitality. “Homeopatia je podvod storočia”, dodáva na záver. Veľmi osviežujúci večer.

Plepo

(Visited 274 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *