Preskočiť na obsah

Zomrel pápež Ján Pavol II.

  • by

Dokonané je! To boli posledné slová Ježiša Krista na kríži. V sobotu 2. apríla 2005 dokončil svoju životnú púť aj Karol Wojtyla, pápež Ján Pavol II, Kristov námestník na Zemi. Neochvejný bojovník kultúry života od počatia po prirodzenú smrť odovzdal svoju dušu Prvému hýbateľovi vo veku nedožitých 85 rokov.

 

Poliak Karol Wojtyla sa narodil kúsok od slovenských hraníc v mestečku Wadowice neďaleko Krakova. Miloval Tatry, do ktorých sa rád vracal aj ako pápež. Počas druhej svetovej vojny sa niekoľkokrát ocitol v nebezpečí smrti, keď jeho vlasť trhali Nemci a Rusi. Od mlada v sebe cítil kňazské povolanie. Jeho túžba sa stala skutkom a čoskoro si mladého vzdelaného kňaza všimla veľká postava poľskej Cirkvi, kardinál Vyszinski. Wojtyla sa v relatívne mladom veku stal biskupom, neskôr arcibiskupom a kardinálom Krakovskej diecézy. Bol tu nesmierne populárny, nielen pre lásku k mladým a jeho športového ducha, ale aj pre svoju literárnu prácu. Písal básne, divadelné hry a mnoho teologických textov. Po nečakanej smrti pápeža Jána Pavla I, ktorý zomrel v roku 1978 mesiac po zvolení, prišiel šok. Po 455 rokoch sa Petrovým nástupcom stal Netalian, Slovan spoza železnej opony – kardinál Wojtyla. Rýchlo si získal srdcia nielen v Taliansku, ale po celom svete. Samozrejme okrem pohlavárov komunistických krajín, pretože spolu s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom sa stal najväčším bojovníkom proti marxistickej ríši zla. Dejiny mu dali za pravdu, komunizmus stroskotal. Nenávideli ho aj moslimskí fundamentalisti. V roku 1981 ho tromi výstrelmi zasiahol Turek Ali Agca. Pápež prežil a po svojom uzdravení, ktoré pripísal Panne Márii Fatimskej, prišiel za atentátnikom a odpustil mu.

Ján Pavol II mal silný vzťah k Slovensku. Po 17. novembri 1989 rýchlo zorganizoval návštevu vtedajšieho Česko – Slovenska. Prezident Václav Havel jeho návštevu v apríli 1990 charakterizoval slovami: „Nevím, zda li vím, co je to zázrak, ale vím, že se právě stal“. Jeho bozk na slovenskú zem predznamenal budúcu samostatnosť. Fantastické prijatie na Vajnorskom letisku s viac ako miliónom veriacich zázrakom naozaj bolo. „Nebojte sa!“ Toto posolstvo znelo po celej krajine. O päť rokov prišiel opäť. Privítal ho prezident štátu Michal Kováč. Stretnutia s ľuďmi v Bratislave, Šaštíne, Levoči, Prešove a Nitre boli nezabudnuteľné. Hlavne to v Nitre s mladými. „Nitra malý kopeček, plný mladých ovečiek. Vy ste mojou nádejou!“. Do tretice navštívil našu vlasť v roku 2003. Prišiel starý muž, ktorý si s neuveriteľnou vytrvalosťou niesol svoj kríž. Nepovedal toho veľa, ale jeho prítomnosť bola elektrizujúca. Ukázal, že aj staroba, choroba a smrť sú neoddeliteľnou súčasťou ľudského života.

Pápež Ján Pavol II zomrel. Jedna z najväčších postáv Cirkvi za posledné storočia však ostane v našich srdciach naďalej prítomná ako pevný mravný maják, ktorý nezhasí ani smrť.

Odpočinutie večné daj mu, ó Pane,
a svetlo večné nech mu svieti!
Nech odpočíva vo svätom pokoji.

Plepo

(Visited 73 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *