Preskočiť na obsah

Stretnutie s docentom Róbertom Letzom

  • by
Vo štvrtok 21. októbra sme na našej spolkovej pôde privítali jedného z najvýznamnejších súčastných nekomunistických historikov – pána docenta Róberta Letza. 
 

Róbert Letz bol nadšený z našej spolkovej búdy. Prisľúbil, že veľmi rád prispeje k zdarnému uskutočneniu našej hlavnej priority, ako sme si ju definovali na našom poslednom Konvente. Do spolkovej knižnice venoval jeden z najmladších slovenských docentov viacero zaujímavých kníh. Vo svojom príhovore nás oboznámil so základnými myšlienkami svojej novej knihy, ktorá mapuje represálie komunistického súdnictva v rokoch 1945 – 1989. Do roku 1948 bolo retribučnými a „ľudovými“ súdmi na Slovensku odsúdených na smrť a popravených asi 50 ľudí, po roku 1948 asi 70 osôb. Desaťtisíce nevinných bolo odsúdených na dlhoročné väzenie za svoje náboženské presvedčenie, ako „kulaci“ či „politicky nespoľahliví“. Dá sa povedať, že kniha doc. Letza je 15 rokov po Novembri najucelenejšie a najkomplexnejšie dielo o slovenskom komunistickom súdnictve, aké u nás vyšlo. Slávnostná prezentácia knihy bude 16. novembra (v deň prvej protikomunistickej demonštrácie v Bratislave roku 1989) v Zichyho paláci a sme na ňu srdečne pozvaní.

Spolkový život na Svoradove pokračuje v utorok 26. 10. diskusiou o súčastnom Rusku, ktoré nám diapozitívmi z BAM a polostrova Kola priblížia mladí vedci Jaro Katrlík a Mišo Korenko. Potom si pozrieme famózny film ruskej novej školy a svojráze poľovačky. Vo štvrtok 28. 10. medzi nás príde predseda Zväzu protikomunistického odboja pán Jozef Vicen, ktorý prežil svoje mladé roky na Svoradove a v 50 tych rokoch organizoval vysielač Biele légie, za ktorý ho režim posial na dlhé roky do žalára.

Plepo

(Visited 27 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *