Preskočiť na obsah

Krambambulikneipe

  • by
5. 12. 2002 – Viedeň
5.12.2002 sme prijali pozvanie od našich kartelových bratov z viedenského spolku Bajuvaria zúčastniť sa tradičnej mikulášskej akcie – krambambulikneipe. V príjemných priestoroch búdy sa pod dohľadom krambambuli majstra pripravoval tradičný nápoj.
 

Na veľký hrniec, plný vareného vína s množstvom ovocia sa postavila mriežka s dvoma homoľami cukru, ktorý sa polieval 80% alpským rumom. Ten sa pripálil od sviečky a celú miestnosť ožiaril výdatný plameň. 

Počas prípravy sa spievala pieseň s prozaickým refrénom „bim bam bambuli krambambuli“ Keď hlavný ochutnávač oznámil, že nápoj už má tú pravú chuť, krambambuli bolo hotové. Popri degustácii sa rozbehla príjemná debata s kartelovými bratmi.

Najsilnejším zážitkom pre Istropolitancov bolo zaujímavé rozprávanie filisterseniora Johannesa Dorreka sa skvelým Fridrichovým prekladom v archíve Bajuvarie. Dozvedeli sme sa mnoho informácií o rakúskych dejinách po roku 1918, ktoré výraznou mierou ovplyvňovali práve Bajuvarčania. Za všetkých spomeňme aspoň kancelára Dolffusa, ktorého zavraždili nacisti, pretože pevne stál na strane demokracie. 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *